Αρχική. forum. Chat. Καταστήματα. Αγγελίες. Ιστοσελίδες. Περιοδικά. | ||
Outfitters Amphibious. Helly Hansen. Technisub. Sporasub. Scubapro. Beuchat. Suunto. Mares. Picasso. Cressi-sub. Sea&Sea. Intova. Βιβλία scuba diving. Aquapress.co.uk Aquaquest.com Bestpub.com Divenow.nl Hammerheadpress.com Oceans.com.au Scubadivingbooks.co.uk Scubatravel.co.uk Seahorses.com |
Πληροφορίες. Τηλ. κατάλογος ΟΤΕ. Χρυσός οδηγός. Χάρτης Αθήνας. Ταχυδρ. κώδικες. Κ.Ε.Π. Αθήνας. Αστικές συγκ.Αθήνας. Ατμοσφ. ρύπανση. Αεροπ.εισιτήρια. Δρομολ. πλοίων. Τουρ.οδηγός Ελλάδας. Γιατροί του κόσμου. Το χαμόγελο του παιδιού. Πρώτες βοήθειες. Υγεία.
Υπουργείο Εμπ.Ναυτιλίας. |
|
ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ
ΔΥΤΩΝ O νόμος του Henry Βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση αυτή, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από υγρά φέρνοντας σε επαφή ένα αέριο με ένα υγρό αρχίζει άμεσα η διάλυση μιας ποσότητας του αερίου μέσα στη μάζα του υγρού. Όταν καταδυόμαστε αναπνέουμε αέρα με αυξημένη πίεση, το αναπνεύσιμο αέριο αποτελείται κατά 80% από το Ν2, άρα το αέριο που θα διαδοθεί στο σώμα μας στους διάφορους ιστούς από τους οποίους αποτελείται είναι κυρίως το Ν2, η ποσότητα του Ν2 που θα διαλυθεί στους ιστούς του οργανισμού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες από τους οποίους οι σπουδαιότεροι είναι: το Βάθος (η απόλυτη πίεση) και ο χρόνος παραμονής σε κάδε βάθος. Κατά την ανάδυση ο οργανισμός απελευθερώνει το Ν2 το οποίο προηγουμένως είχε διαλυθεί μέσα του. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι Ν2 χαρακτηρίζεται ως αδρανές αέριο (δεν συμμετέχει σε καμία Βιολογική διαδικασία του οργανισμού) και για αυτό το λόγο όση ποσότητα προσλαμβάνει ο οργανισμός τόση και αποβάλει. Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία φυσαλίδων στο κυκλοφορικό σύστημα. Τηρώντας σωστά τους κανόνες των καταδύσεων και ακολουθώντας τους ειδικούς πίνακες αποσυμπίεσης οι φυσαλίδες οι οποίες θα δημιουργηθούν είναι πολύ μικρές σε όγκο, δεν δημιουργούν προβλήματα και ονομάζονται ασυμπτωματικές.Σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω παραβίασης των κανόνων ασφαλείας μπορούν να εμφανιστούν ανάλογα με τη Βαρύτητα των συμπτωμάτων οι ακόλουθες μορφές της νόσου των δυτών: 1A Ελαφρά συμπτώματα: α. Πόνος στις αρθρώσεις [ανεξάρτητος από τις κινηοεις] Β. Εκδηλώσεις στο λεμφικό σύστημα (διόγκωση συγκεκριμένων ομάδων Λεμφαδένων] γ. Δερματικές εκδηλώσεις [α. Κνησμός (φαγούρα) Β. Ερίθυμα (κοκκινίλα)] 2Β Σοβαρά συμπτώματα α. Πνευμονική νόσος των δυτών [πόνος πίσω από το στέρνο, βήχας, δύσπνοια) Β Νευρολογική μορφή νόσου των δυτών. γ Προσβολή του εγκεφάλου (πονοκέφαλος, διαταραχές της όρασης, συμπτώματα ημικρανιακού τύπου). δ Προσβολή του νωτιαίο» μυελού (παραπληγία, τετραπληγία). ε Νόσος του έσω ωτός (εμβοές, μείωση ακοής, ίλιγγος, ναυτία, δυσκολία συντονισμού των κινήσεων). ζ Σοκ (πόνος στη μέση, στην κοιλιά, στο στήθος, έντονη σωματική κόπωση δυσανάλογη με την αναμενόμενη από τις συνθήκες κατάδυσης)
Προδιαθεσίκοί παράγοντες Πρόληψη Αποφυγή
Για να αποφύγουμε την εμφάνιση της νόσου των δυτων θα πρέπει να
ακολουθούμε κατά γράμμα τους πίνακες, να
|
||